Onderwerpen

Thursday, October 30, 2014

Pompoensoep met oerpeen en kleurrijke bieten

Ik ga als het even lukt op woensdagen naar de markt bij ons in de wijk. Daar staat een fantastische groentekraam (van The Big Apple) met een fijn aanbod tegen leuke prijsjes. Ik vind het leuk om random mijn boodschappen trolley vol te laden en dan thuis pas te bedenken wat ik met al dat lekkers ga doen. In gesprek met de verkoper over al dat moois wat de natuur ons brengt sneed hij een peen en een paar bieten open. "Hier deze moet je nemen voor je foto's"; zei hij. Verkocht! Wat ik er meer mee ging doen zag ik later wel en zie hier het resultaat: een heerlijk, gezond en kleurrijke soep op zijn Roos'.




Wat heb je nodig voor 4 (normaal etende) personen


1 flink stuk van een pompoen (minimaal 1 kg) waarvan het vlees in blokjes gesneden
1 oerpeen (of een gewone) in schijfjes gesneden
1 chioggia biet in stukjes gesneden
1 gele biet in stukjes gesneden
1 liter water + 1 kopje water
2 teen knoflook
1 prei
peper en kikoman naar smaak
olijfolie
1 grote kookpan
staafmixer

Serveeroptie:
Geitekaas verkruimelend in de soep doen is heerlijk!


De gele biet is ook prachtig van binnen. Deze moet uit de kas komen, want oorspronkelijk groeit hij in het
voorjaar. De smaak is zoet. De meeste vitamines en mineralen blijven behouden als je ze kort met de schil mee
kookt.

Uit Italie, de Chioggia biet. Deze mooie kleurcombinatie verdwijnt tijdens het koken, maar de smaakt blijft
lekker zoet.

Prachtige oerpeen. Hij smaakt gewoon zoals je gewend bent.

Hoe maak je het


Allereerst snijd je de pompoen, oerpeen, chioggia biet en gele biet in blokjes.
De prei snijd je ook klein. De knoflook pel je.

Dan fruit je 2/3 van de prei in olijfolie en perst hier de knoflook bij.

Dan doe je hier de pompoen, oerpeen, chioggia en gele biet bij. Bak het eventjes op een hoog vuurtje.

Dan doe je er een kopje water bij. Doe het deksel op de pan en laat het 5 minuten stoven.

Dan doe je er een liter water bij. Laat alles bij elkaar ongeveer 10 minuten koken. Prik even met een vork om te kijken of de groenten gaar zijn. Zijn ze gaar, pureer dan alles tot het een glad geheel is. Doe er het restant van de prei bij en laat nog eventjes borrelen. Vind je de soep te dik, schenk er gerust wat water bij.

Doe er wat peper en eventueel kikoman bij naar smaak (hoeft niet, mag). Dit geeft de zoete soep een beetje een stevige bite.

Serveer in een bord met wat geitenkaas: een heerlijke combinatie met deze soep!

Smakelijk eten!!

Het is zo net een bord vol snoep!

Hup in de pan.

En klaar is hij. Een lekker soepje boordevol vitamines en mineralen.


Nog even wat informatie over de voedingswaarde

Uiteraard wil ik jullie ook graag laten weten wat je aan voedingsstoffen binnenkrijgt met dit gerecht.

Allereerst de bieten. Die zitten boordevol mineralen en vitamines B. De rode kleurstof werkt genezend. Bieten eten is goed voor je afweer

Dan de pompoen. Ook in pompoen zitten veel mineralen. Met name calcium, kalium en magnesium (vooral calcium), maar ook heel veel vitamine C en vitamines B. Geen wonder dat deze groente juist in  het koude seizoen veel gegeten wordt.

Prei is ook een vitamine C en vitamine B11 kanjer. Daarnaast zijn alle mineralen (fosfor, kalium, calcium, magnesium, jodium, ijzer) goed vertegenwoordigd, met als topper de calcium.

Knoflook eten is goed voor het bloed zeggen ze altijd. Het bevat het meeste fosfor, maar alle andere mineralen bevat het ook. Knoflook is tevens een goede bron van vitamine C. Goed voor je weerstand dus.

En ten slotte de oerwortel. Deze bevat vooral veel vitamine C, calcium en bètacaroteen (wordt omgezet tot vitamine A. Wist je dat onze huidige oranje wortel eigenlijk helemaal niet oranje was?? De oorspronkelijke wortels zijn zo gekweekt vanwege ons oranje huis. Grappig nietwaar?

Wil je zelf ook voedingswaarden checken? Ga dan naar: http://www.voedingswaardetabel.nl/. Je kunt hier informatie over bijna alles wat je eet vinden.


Smile! 



Good things are closer than you think


Sweet greets,
Rosalie


No comments: